Rejsedagbog

Ribe 22-24/8 2012

Så kom dagen, hvor vi skulle en tur til Ribe sammen med Anette og Kåre fra Fyn. De bor i Fraude i udkanten af Odense
Et par skønne fynboer, vi rejste sammen med på vores tur til USA i 2011.

Vi havde planlagt en tur til den gamle by Ribe. Inden turen havde Bent lige googlet Ribe, og hvilke ting, der kunne være spændende at se, de få dage vi var der.
Ribe er Danmarks ældste by, og dens historie strækker sig helt tilbage til året 710, hvor der blev anlagt en handelsplads på stedet. En handelsplads med ca. 70 smalle jordlodder.

Byen har mange gamle velbevarede bygninger. Bl.a. Danmarks ældste rådhus fra ca. 1496. Ribe har også landets ældste provinsmuseum, og i centrum af byen står den middelalderlige Ribe Domkirke.

Her har vi første pause ved Karoline cafeen ved Middelfart. Vi var blevet inviteret til en tår at drikke og gammelt brød hjemme hos Anette og Kåre inden vi påbegyndte turen , en tur der gik gennem små idylliske landsbyer, fynske alper og efter ca. lang tid, var vi stadig kun 12 km. fra Odense, så der kunne godt blive laaangt til Ribe. Kåre havde nu helt styr på det, og efter ca. 2½ timer landede vi i Ribe.




Vi havde lejet 2 værelse med fælles bad og toilet på Klostergade bed & breakfast. Et hyggeligt gammelt hus midt i Ribe gamle bydel. Stedets ejer Ulla, var utrolig sød til at fortælle og være behjælpelig, og da hun ikke havde udlejet værelserne efter os, skulle vi bare tage det stille og roligt og nyde dagene.

Vi kan varmt anbefale stedet, da det ligger perfekt til en lille byferie midt i Ribe, og specielt hvis man er til at se og opleve en del af vores historie.

Vi har lagt et link til stedet under Links.

Der var smalle brolagte gader omkring Klostergade, så vi fik lov at parkere her ved hækken bag en mur. Der var lidt trangt men fint at parkere.

Her er jeg sammen med Kåre og Anette på en af de små broer, der er i Ribe.

Kåre havde hver dag sin indkøbstaske med, for så kunne han jo bære for konen, og skulle der være noget spændende, var det jo godt at ha noget at bære det i

Her er et udsnit af Ribe domkirke. De var i fuld gang med at lægge nye sten omkring kirken. Samtidig var der udgravninger af Lindegården ved den ene side. Det er meget spændende læsning, så interesserede kan gå ind under Links og finde billeder og beskrivelser fra udgravningen.

Kirken er bygget i romansk stil og regnes i dag for at være den bedst bevarede romanske domkirke i Danmark. Den er som følge af gentagne ombygninger Danmarks eneste femskibede kirke og måler 63 meter i længden og er 36 meter bred. Kirken har desuden tre tårne: Rytterspiret, som er placeret over koret, Mariatårnet, som er det lille tårn, og Borgertårnet.

Borgertårnet er i dag Ribes største turistattraktion, hvor tusindvis af mennesker i løbet af året går  op til toppen, hvor der er placeret i en udsigtsplatform, hvorfra de på klare dage kan se mange kilometer væk.



Et udsnit af udgravningerne af Lindegården. Det er fantastisk at tænke sig, at her har man nu gravet 3½ meter ned i kulturlaget og fundet så mange gamle ting, der fortæller om vores fortid og livet i Ribe og omegn.

Vi gik en tur gennem Ribe med en af de gamle vægtere, og han fortalte fantastiske historier om byen, de der havde boet i byen og de gamle huse.

Her er vi på vej op i Borgertårnet, hvor vi skal se udsigten over byen. Uha der var mange trin, og her har vi lige tabt pusten 🙃

Anette kom desværre ikke med helt op, da hendes skræk for højder er større end modet til at komme helt op.

Borgertårnet fra  1333 er 52 meter højt, og der er 248 trin til udsigtsplatformen på toppen. Oprindeligt var Borgertårnet 65 meter højt og med spir, men det styrtede ned i 1534. Tårnet blev repareret i 1595 , men der var ikke penge til at genopbygge spiret, så tårnet fik fladt tag og blev noget lavere.

Udsigten var lige så fantastisk som de skriver..... Her er en lille del af den gamle by set oppe fra borgertårnet 65 m. oppe.

Her har Bent og Kåre lige fået en stol at sidde på, mens fruerne er inde og se på tøj.

Det er den gamle arrest i Ribe, hvor en del af bygningen  er omdannet til Bed and Breakfast. Noget af den er forretning med dametøj, og i de gamle celler i kælderen, var der salg af stearinlys.

Kåre følte sig godt tilpas derinde - han arbejder nemlig til daglig som værkstedsleder i Nyborg statsfængsel.

Resterne af den gamle slotsborg Riberhus, ligger lige i udkanten af byen.

Riberhus slot lå på Slotsbanken, og i dag er der kun ruinrester tilbage og en bronzestatue af dronning Dagmar, der boede på slottet i starten af 1200 tallet.








Her er Bent sammen med Kåre og Anette ved de sidste rester af slottet. Skriverhuset, der er den sidste tilbageværende ruin på stedet.

Mon ikke dette er det tætteste Bent kommer på at kramme en dronning

Dronning Dagmar var gift med kong Valdemar Sejr. Hun var folkets dronning fra 1205 til 1212, og hun døde kun 23 år gammel i barselsseng. Det var barske tider, og det er meget spændende læsning.

Dronning Dagmar, der står og skuer ind mod Ribe. Det er en meget smuk statue.

Et par km. uden for byen ligger der et vikingecenter. Det tog vi ud og besøgte, og her fik 4 timer meget hurtigt ben at gå på.

Her bliver man sat ca. 1300 år tilbage til tiden. Der arbejdes på værksteder, i husene, på marken og der er falkonerer, der fortæller om jagt med diverse fugle.

Specielt er det kanon at høre, hvordan de hjælper byen og omegnens unge, der har lidt svært ved at komme videre efter skolen.
I centret kommer de unge fra produktionsskolen ud i praktik. Her er de med i alle opgaver, og pædagoger/lærere hjælper dem med at finde deres kompetencer og interesser, og ud fra det bygger de tilbud op, der kan give dem en uddannelse og fremtid. Det kan man kun tage hatten af for og ha stor respekt for.

Vi talte med nogle af de ung, og de brændte virkelig for at fortælle centrets gæster om deres viden om  vikingetiden.

Et af de bedre sovesteder i husene.. Her skulle de da kun sove et par stykker.

Kåre, buemager af alle guder og afguders nåde, skulle lige skyde med en af datidens buer, uden alle de nymodens hjælpemidler, og det kræver vist sin mand at gøre det

Han klarede det nu fint - meeen, vi skulle nok ha være vegetarer, hvis han skulle ha skaffet kød på bordet, de første par dage

Her kom den ene falkoner med en ugle. De lavede opvisning med uglen, en falk og en høg.

Ingen af fuglene er af dansk oprindelse, da man ikke må bruge danske fugle til opvisning.



Jeg har ikke helt styr på, om denne fugl er en høg eller en falk - men smuk er den.

Den første aften i Ribe, gik vi kl. 20 med denne gamle vægter en guidet tur rundt i byen. Han kunne fortælle de mest fantastiske historier om byen og nogle af dens kendte indbyggere. De tæller bl. a.
Hans Tausen 1494-1561, biskop i Ribe fra 1542 til sin død.
Hans Adolf Brorson 1694-1764, biskop i Ribe  fra 1736 til sin død.
Maren Spliids ca. 1600-1641, hun blev i 1637 anklget for at være heks. Retssagen mod hende blev lang og Danmarks mest kendte hekseprocces. Maren blev brændt efter 9 måneders tortur i 1641, og brændt på galgebakken i Ribe.

Det var barske tider  og har du fået lyst til at læse mere, så kan du finde det under links.

Vægterordningen fandtes allerede i Ribe i 1300-tallet, og vægterne patruljerede i Ribes gader frem til og med 1902. Vægterne fungerede som datidens nattevagter og politi. De sørgede for ro og orden i gaderne, samtidig med at de hver time sang et vægtervers, og således beroligede borgerne med, at der blev holdt vagt. Fra 1935 har vægteren som turistattraktion været en fast bestanddel af Ribe.

Om dette lille hus med den skæve blå dør, fortalte vægteren følgende:

Dette er Ribes mindste hus. Her boede en familie på 2 voksne og 5 børn på 27 m2. Bag døren var der en gang, hvor igennem de kunne føre deres ko om til bagsiden af huset.

Hvis de små huse fik et kvistvindue bygge på, så skulle der bo 2 familier.........

- og så klager vi nu til dags over måske kun at ha 120 m2 til en familie på 4.........................🤩

Så blev det igen en lang fortælling om en af vores ture.

Det var 3 fantastiske dag sammen med Kåre og Anette. Vi har hygget og grinet rigtig meget. Vi har fundet ud af, at vi er gode sammen på tur og vi er interesserede i de samme ting.

Kåre har fundet ud af, at da han og Anette er så tolerante, tålmodige og milde i sindet, så har de let ved at være sammen med os - på trods af vores særheder og pudsige væsner 😀 Pjat, de er super dejlige mennesker at være sammen med.

Vi mangler stadig at se en del i og omkring Ribe, så mon ikke vi kommer en tur til byen igen.

Da jeg synes der er så meget at fortælle, og der ikke er plads til det hele, at der måske er andre, der gerne vil vide mere om Ribe og dens historie, har jeg lagt nogle links ind på Links-siden.

Britta og Tonny 26.09.2012 20:28

Husk lige Bent og Maja, at her er altid kaffe på kanden, til uventede gæster, og et lille gæsteværelse står næsten altid til rådighed. knuz fra Britta og Tonny

Anette og Kåre 02.09.2012 17:24

Hej Maja og Bent
Det er en herlig fortælling - om en herlig tur - til en herlig by - sammen med et herligt par. Vi glæder os til næste tur.

| Svar

Nyeste kommentarer

15.06 | 08:11

Dejlige billeder og historie - godt gået.
Så forstår jeg bedre din mail/invitation
Så måske næste gang

11.06 | 10:58

Et skønt døgn i dejligt selskab <3 Dejligt lige at få genopfrisket weekenden med fine billeder. Kh. Nadia

02.09 | 17:24

Mange tak Kryger.
Jeg skulle gerne ha skrevet og lagt billeder ind i den uge der kommer.

02.09 | 16:54

Dejlig side